Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună (AEVB) este o organizație non-guvernamentală, non-profit ce și-a propus ca obiectiv general îmbunătățirea calității vieții și promovarea valorilor umane din România, prin susținerea și promovarea unor măsuri în domeniile vitale ale existenței cetățenilor.
AEVB are ca scop dezvoltarea și implementarea de măsuri și acțiuni ce vizează dezvoltarea resurselor umane în perspectiva menținerii, integrării pe piața muncii a persoanelor defavorizate. În această direcție asociația are la bază experiența membrilor săi, acumulată în peste 12 ani în contextul implementării de proiecte finanțate din fonduri pre și post-aderare, acordarea de asistență tehnică UE în țările externe, acorduri bilaterale, proiecte finanțate de banca mondială, inclusiv colaborări în plan național și european privind dezvoltarea turistică, antreprenoriat, dezvoltare regională, economie socială și măsuri ce vizează ocuparea forței de muncă și incluziunea socială. În cadrul proiectelor implementate de asociație în calitate de beneficiar/ partener au fost derulate activități de evaluare, informare, formare profesională, consiliere, orientare și mediere pentru persoane din categorii vulnerabile (șomeri, familii monoparentale, persoane de etnie rromă, femei ș.a.) precum și persoane din mediul rural.
În cadrul activităților de formare profesională s-a pus accentul pe dezvoltarea competențelor informatice și a celor lingvistice, alaturi de reconversie profesională prin cursuri de calificare, dar și dezvoltarea competențelor deținute prin cursuri de specializare și perfecționare.
AEVB a furnizat servicii sociale pentru grupurile vulnerabile și persoane cu dizabilități și a dezvoltat măsuri active de ocupare a beneficiarilor. Prin activitatea de mediere din perspectivă socială, asociația s-a implicat în problematica socială cu care se confruntă persoane, grupuri, comunităţi defavorizate, în scopul ameliorării situaţiei sociale a acestora şi al facilitării relaţiilor în cadrul triadei individ – familie – comunitate.
Au fost oferite informaţii şi servicii beneficiarilor, vizând locurile de muncă, dinamica pieţei muncii şi gestionarea vieţii cotidiene. În majoritatea proiectelor implementate s-a pus accent pe promovarea prinicipiului egalității de șanse și nediscriminare, respectându-se astfel strategiile / legile și normele în vigoare, atât la nivel național cât și la nivel european.
Asociația s-a asigurat să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boala cronică necontagioasă, infestare HIV, apartenența la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.